suplementów oczywiście jest dużo, a ich zastosowanie jest inne w zależności od potrzeb.
O suplementach.
Kazeina (sernik) ? białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w procesie trawienia poprzez działanie podpuszczki. Kazeina podpuszczkowa ułatwia wchłanianie białka z przewodu pokarmowego, ponieważ pokarm pozostaje w nim dłużej. Podpuszczka występuje tylko u osobników młodych, dlatego niektóre źródła podają, że spożywanie mleka przez osobniki dorosłe nie dostarcza zbyt wielkiej ilości białka i wapnia, gdyż mleko nie jest w pełni przyswajane przez przewód pokarmowy. Kazeina kwasowa techniczna wytwarzana z mleka krowiego przy zastosowaniu kwasów.Ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Kazeina należy do fosfoprotein i glikoprotein, co oznacza, że w łańcuchu białka wbudowywane są reszty cukrowe i fosforanowe.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazeina
Ustalenie normy na energię w sporcie determinowane jest szeregiem czynników m.in.: masą ciała, intensywnością, długością i częstotliwością treningów, dyscypliną sportu, procesem wzrastania indywidualnym wahaniom w zapotrzebowaniu. Nadrzędnym zdaniem w planowaniu jadłospisu jest ustalenie równowagi pomiędzy energią przyjmowaną, a wydatkowaną. Utrzymanie tego bilansu jest warunkiem rozwoju fizycznego, zdrowia i aktywności zawodowej człowieka.Odstępstwo od tej równowagi, utrzymujące się w dłuższym czasie może doprowadzić do wycieńczenia organizmu lub do nadwagi i otyłości.
Najprostszą metodą kontroli równowagi energetycznej jest codzienne ważenie się na czczo.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców
Z pewnością o wiele lepiej korzystać ze stron internetowych, które pokazują, jak komponować posiłki podczas diety, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Są również specjalne portale, z których możemy dowiedzieć się, jak ćwiczyć, aby uzyskać szybko satysfakcjonujące efekty..